مزایا کامپوزیت دندان
۱.رنگ پذیری:
- کامپوزیتها به خوبی با رنگ دندانهای طبیعی تطابق پیدا میکنند و این ویژگی آنها را به گزینه جذابی برای ترمیمات زیبایی میسازد.
۲.حفظ بافت دندانی:
- ترمیمات با کامپوزیت معمولاً به حداقل حفاری نیاز دارند، که به حفظ بافت دندانی کمک میکند.
۳.چسبندگی به بافت دندان:
- کامپوزیتها دارای خاصیت چسبندگی به بافت دندان هستند و میتوانند به خوبی به دندان متصل شوند و ثابت باشند
۴.تطابق طبیعی:
- کامپوزیتها به دلیل قابلیت تطابق با طبیعت دندانها و شبیهسازی خواص مکانیکی آنها، انتخاب مناسبی برای ترمیمات دندانی هستند.
۵.ترمیم مستقیم:
- ترمیمات با استفاده از کامپوزیت به صورت مستقیم روی دندان اعمال میشوند و توسط دندانپزشک بافت دندانی ترمیم میشود.
۶.مقاومت مکانیکی:
- کامپوزیتها استحکام مکانیکی مناسبی دارند و میتوانند با فشار و نیروهای برنامهریزی شده در دهان تطابق کنند و سالم بماند
روکش کامپوزیت میتواند ظاهری زیباتر و لبخندی بسیار جذابتر به فرد بدهد. این تکنیک راحت و در دسترس است و کارایی بسیار خوبی دارد. از آنجایی که پرکنندههای کامپوزیتی از یک رزین با قابلیت قالبگیری راحت ساخته شدهاند، میتوانند محکم به دندانها بچسبد و ساختاری سخت و متناسب را با دندانها ایجاد کند.
این لایه عایق بسیار خوبی روی دندانها است. مزیت عمده کامپوزیتها، همرنگبودن آنها با دندانهای طبیعی است. میتوان با انتخاب رنگهای کامپوزیت دندان درست مطابق با رنگ دندانها، ظاهری طبیعیتر داشت. خصوصا استفاده از کامپوزیت دندان جلو میتواند برخی ظواهر آسیبدیده و قابل رویت مانند دندانهای کج یا دندانهای خرگوشی و نیش را بپوشاند. کامپوزیت برای دندانهای کج مزیتهای بسیار زیادی دارد. ترکیبات کامپوزیتی نسبت به متریال فلزی انعطافپذیری بیشتری دارند و ازاینرو میتوان از آنها برای انواع وسیعتری از ترمیمهای دندانی استفاده کرد. ونیر کامپوزیت برای پرکردن حفرههای ایجاد شده در دندانهای بسیار حساس گزینهای بسیار بهتر است.کامپوزیت برای باز سازی و تعمییر دندان خیلی خوب است و بسیار کارآمد است و میتوان به راحتی از آن اسفاده کرد
معایب و عوارض کامپوزیت دندان
میزان معایب و حتی عوارض ناشی از کامپوزیت کردن دندانها تا حدود زیادی به مراقبتهای بعد از کامپوزیت بستگی دارد. برای مثال ریسک شکستن یا زرد شدن روکشهای کامپوزیتی معمولا بیشتر است.
در بسیاری از مواقع روکشهای کامپوزیتی موجب افزایش حساسیت دندانها میشود و در نتیجه احتمال حساسشدن دندان، دنداندرد و حساسیت و درد لثهها را افزایش میدهد. ممکن است دردهای موقتی تا مدتی بعد از دریافت ونیر کامپوزیت هم ادامه داشته باشد. خصوصا بعد از جویدن غذاهای سنگین یا خوردن غذاهایی که بیش از حد سردیاگرم هستند، این احتمال بیشتر است. حتی عمر کامپوزیت دندانهای جلو تا میزان زیادی به این مراقبتها بستگی دارد. خوردن چای و دیگر نوشیدنیهای داغ این دندانها را حساستر و آسیبپذیرتر میکند
اگر دندانپزشک مهارت کافی در انجام این تکنیک را نداشته باشد یا اینکه میانه دندان بیشازحد تراشیده شود یا اگر از متریال بیکیفیت استفاده شود، کامپوزیت دندان میتواند مضرات و عوارضی را به همراه داشته باشند. که برخی از آنها عبارتاند از:
- پوسیدگی دندان
- عفونت و حساسیت لثه
- بوی بد دهان
- فاصله بین دندان ها
- همرنگ نبودن دندان ها